Πέρα από τα ‘Ορια: Η Δημοφιλής Μουσική στην Ελλάδα Σήμερα. Πάνελ με ζωντανή μουσική
Presented By
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
και
Ίδρυμα Fulbright
Λίγα λόγια για την εκδήλωση
Η συζήτηση και η ζωντανή παράσταση διερευνούν τη σχέση της δημοφιλούς μουσικής με την πολιτική και τις ταυτότητες στην Ελλάδα και την ελληνική διασπορά. Το πάνελ συγκροτείται από ομάδα μελετητών, ερευνητών και ερμηνευτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημοφιλούς μουσική και είναι μέλη της Διεθνούς Ερευνητικής Συλλογικότητας για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα: Yona Stamatis, Σίσσυ Θεοδοσίου, Ελένη Καλλιμοπούλου, Νίκο Πουλάκη, καθώς και από τους μουσικούς: Ιωάννη Λογοθέτη (μπουζούκι), Κάτια Μάρη (ακορντεόν, φωνή) και Σπύρο Πρατίλα (πιάνο). Η Διεθνής Ερευνητική Συλλογικότητα για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα [PMGIRC] ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία της Yona Stamatis.
Το πάνελ θα εξετάσει το θεμελιώδες ερώτημα «Τι είναι η ελληνική δημοφιλής μουσική;» και, σε μορφή συζήτησης, θα εφαρμόσει στη μουσική αυτή τους θεωρητικούς φακούς της διασποράς/μετανάστευσης, των διακρατικών ροών και των μελετών που αφορούν στην κληρονομιά. Η εκδήλωση θα διανθιστεί από τραγούδια σε διάφορα στυλ. Το κοινό ενθαρρύνεται θερμά να συμμετάσχει στη συζήτηση.
Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες
Η Yona Stamatis είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Τέχνης, Μουσικής και Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Illinois Springfield. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το ελληνικό τραγούδι με έμφαση στην πολιτισμική πολιτική και τις μελέτες ταυτότητας. Η έρευνά της έχει υποστηριχθεί από το Ίδρυμα Fulbright, το Ίδρυμα Mellon και την Υποτροφία Κωνσταντίνου Τσαγγαδά για τις Ελληνικές Σπουδές. Είναι μουσικός συντάκτης του περιοδικού Ergon: Greek/American and Diaspora Arts and Letters και ειδική ρεπόρτερ για τις τέχνες στο NPR Illinois.
Η Ασπασία (Σίσσυ) Θεοδοσίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνια επιτόπια έρευνα με τους μουσικούς της Ηπείρου, και ειδικότερα με τους Τσιγγάνους-Γύφτους μουσικούς της ελληνοαλβανικής μεθορίου, όπου και εστίασε μεταξύ άλλων σε ζητήματα επιτέλεσης, πολιτικών του τόπου και του πολιτισμού, “παράδοσης”, εθνοτικής και εθνικής ταυτότητας, ενσωματισμού, και συνόρων. Στην ερευνητική της εμπειρία συμπεριλαμβάνεται επίσης εθνογραφική έρευνα με αντικείμενο τις κοινότητες πρακτικής και τις μαθησιακές πρακτικές στα νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα, καθώς και η διερεύνηση των διασυνδέσεων φαινομένων εθνικισμού και συνοριακότητας στο πλαίσιο του τεχνοπολιτισμού και το φαινόμενο της πρόσφατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και τις συνέπειές του στην κοινωνική συνοχή. Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν την καλλιτεχνική εργασία, τις πολιτικές του πολιτισμού και της συγκίνησης γύρω από τη δημοφιλή/λαϊκή μουσική και τις κουλτούρες των φανς, τον πολιτισμικό ρατσισμό και τα αφηγήματα καθαρότητας του ελληνικού εθνικισμού. Στις θεωρητικές της αναζητήσεις σημαντική θέση καταλαμβάνει η διερεύνηση της σημασίας της μετά-αποικιακής κριτικής στην περίπτωση των μελετών για τους Τσιγγάνους, καθώς και στα πλαίσια της θέσης των Μιζραχί στο ισραηλινό κράτος. Στα τρέχοντα ερευνητικά της πρότζεκτ εστιάζει στις πολιτικές και πρακτικές που σχετίζονται με την «ελληνική» μουσική στο Ισραήλ και στην έμφυλη και συγκινησιακή διάσταση της καλλιτεχνικής εργασίας στο χώρο της δημοφιλούς μουσικής.
Η Ελένη Καλλιμοπούλου είναι εθνομουσικολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνά την ελληνική δημοφιλή μουσική με έμφαση στην εθνογραφική και ιστορική μελέτη των ταυτοτήτων, των πολιτικών του πολιτισμού, της ακρόασης και του αστικού χώρου, καθώς και στην επιστημολογία και την κριτική παιδαγωγική της εθνομουσικολογίας. Η τρέχουσα εθνογραφική της έρευνα επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική εργασία στην ελληνική δημοφιλή μουσική σκηνή. Είναι ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας sonorCities και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του περιοδικού Ethnomusicology Forum.
Ο Νίκος Πουλάκης είναι μέλος του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, είναι έκτακτος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Οι τομείς εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν τον εθνογραφικό κινηματογράφο, την κινηματογραφική μουσική, την εφαρμοσμένη εθνομουσικολογία, την οργάνωση και διαχείριση εθνομουσικολογικών αρχείων και την ανθρωπολογία των οπτικοακουστικών μέσων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο διεπιστημονικό πεδίο των πολιτισμικών σπουδών, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημοφιλή μουσική, τα μέσα ενημέρωσης, την ταυτότητα και την αναπαράσταση
Ο Ιωάννης Λογοθέτης είναι μουσικός, κιθαρίστας, μπουζουξής, συνθέτης και στιχουργός. Ασχολείται ενεργά με τη μουσική από νεαρή ηλικία, αρχικά ως αυτοδίδακτος. Αργότερα απέκτησε πτυχίο από τη σχολή μπουζουκιού του Σπύρου Γκούμα (Εθνικό Ωδείο) καθώς και πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής από τη σχολή του Σπυρίδωνα Παυλάκη στο Σχηματάρι. Από το 1993 διατηρεί σταθερή επαγγελματική παρουσία σε μουσικές σκηνές, καταστήματα και συναυλίες. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «Ανακόρντα». Συνεργάστηκε με τη θεατρική ομάδα «Το Θέατρο του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο» στην παράσταση «Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι» (2003–2006). Από το 2007 υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα. Από το 2009 είναι μέλος της μπάντας του Πυροσβεστικό Σώματος, παίζοντας διαδοχικά σαξόφωνο, κλαρίνο και τρομπέτα. Είναι πτυχιούχος της σχολής Γραφιστικής των ΙΕΚ ΟΑΕΔ.
Η Αικατερίνη (Κάτια) Μάρη είναι υποψήφια διδακτόρισσα Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αντικείμενο τις πολιτικές της UNESCO για τη διαφύλαξη της μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2023 είναι επιστημονική συνεργάτιδα της έδρας της UNESCO «Ανθρωπολογία της παραδοσιακής μουσικής» και επιστημονική υπεύθυνη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της MUSE-NGO. Έχει πτυχίο πιάνου και κλασικής αρμονίας από το Ωδείο Νέα Τέχνη. Έχει λάβει υποτροφίες από το ίδρυμα Hedley, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί σε πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής και το Κέντρο Ερευνών Τρόπος, αλλά και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2015 δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στο χώρο της αστικής λαϊκής μουσικής (ακορντεόν, φωνή) συμμετέχοντας σε ποικίλα μουσικά σχήματα. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.
Ο Σπύρος Πρατίλας είναι υποψήφιος διδάκτορας Εθνομουσικολογίας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών. Έχει Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πτυχίο Μουσικών Σπουδών με κατεύθυνση στην Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία από το ΕΚΠΑ. Έχει Πτυχίο και Δίπλωμα Πιάνου, όπως επίσης και Δίπλωμα Σύνθεσης, από το Ωδείο «Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών». Από το 2003 εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει εμφανιστεί σε πλήθος μουσικών και θεατρικών παραστάσεων ως μουσικός, πιανίστας ή συνθέτης, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, συμμετέχοντας σε ποικίλα μουσικά σχήματα και καλλιτεχνικές
ομάδες.